SŽK je za reformu, no nechce zvýšenie nákladov pre živnostníkov

09.04.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 8. apríla (TASR) - Vo Vranove nad Topľou sa dnes stretlo na svojom 15. zhromaždení 54 delegátov Slovenskej živnostenskej komory (SŽK) z celého Slovenska, ktorí sa zaoberali vnútroorganizačnými otázkami, ako aj pripravovanou odvodovou a daňovou reformou. Do diskusie k navrhovaným zmenám v legislatíve sa zapojili aj zástupcovia koaličných politických strán a predstavitelia štátnych orgánov na regionálnej úrovni.
Predseda SŽK Vojtech Gottschall pred novinármi konštatoval, že komora je za reformu, zmeny v odvodovom a daňovom systéme, no v prvom rade na báze zjednodušenia a menšej administratívnej náročnosti. \"Nazval by som to technickými záležitosťami, tie parametrické, ktoré budú vyjadrovať podiel odvodových povinností živnostníkov, samostatne zárobkovo činných osôb, by sme chceli, ak budú v tejto etape prijaté, navrhnuté, a teda schválené, podložiť dobrými odbornými analýzami. Tie zatiaľ predložené neboli,\" zhodnotil Gottschall. SŽK bude podľa jeho slov naďalej lobovať za zmenu, ktorá zjednoduší celú agendu okolo odvodových a daňových systémov, ale nezvýši náklady živnostníkom.
\"Samotná reforma odvodov a daní je v poriadku, systém je príliš zložitý a vyžaduje zjednodušenie. Je však neprijateľné, aby bolo dôsledkom takejto odvodovej reformy, že vzrastie odvodovo-daňové zaťaženie významnej skupiny obyvateľstva, v tomto prípade živnostníkom, ďalším samostatne zárobkovo činným osobám a dohodárom,\" podotkol počas dnešnej diskusie poslanec NR SR Ondrej Dostál (OKS). Zároveň dodal, že znižovanie odvodového zaťaženia zamestnancov je nepochybne potrebné. \"Je príliš vysoké, a to je aj brzdou vytvárania nových pracovných miest a rastu zamestnanosti,\" poznamenal.
Odvodová reforma, ku ktorej spustila vláda SR verejnú diskusiu, prináša podľa jej predsedníčky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) pozitíva pre 1,85 milióna ľudí a zároveň je neutrálna voči 280.000 osobám. Isté negatívne dosahy majú pocítiť akurát skupiny s najvyššími príjmami a tie, ktoré nie sú skutočnými živnostníkmi. Podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) nebude táto reforma fiškálne neutrálna a pre štát bude znamenať výpadok príjmov vo výške 10 miliónov eur. To na druhej strane znamená, že rovnakú sumu získajú vo svoj prospech zamestnanci a živnostníci.
Štátny tajomník ministerstva dopravy Ján Hudacký vo svojom dnešnom vystúpení vo Vranove nad Topľou uviedol, že návrh vládneho kabinetu nepovažuje za konečný. \"Pani premiérka jasne naznačila, že o tom ešte chceme diskutovať. Budeme zberať podnety aj z regiónov, aby materiál, ktorý príde do parlamentu, bol prijateľným kompromisom pre všetky dotknuté skupiny,\" povedal Hudacký. Zároveň dodal, že je do budúcna potrebné hľadať ďalšie aspekty pre podporu či zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku napríklad v podobe lepšej vymožiteľnosti práva či prístupu malých podnikateľov a živnostníkov k štartovaciemu a rozvojovému kapitálu.
\"Chceme prísť v najbližšom období so sériou opatrení, ktoré by mohli zlepšiť podnikateľské prostredie, medzi inými napríklad zvýšiť účasť malých podnikateľov, ale aj živnostníkov na verejných a štátnych zákazkách,\" uzavrel Hudacký.
 

Vyberte región